Vill du få våra aviseringar via Kivra? Fyll i formuläret på kontaktsidan!

Toppbild
Pellets är en bra lösning för villaägare med en olje- eller kombipanna i källaren, men det finns också nya pannor som är speciellt konstruerade för pelletseldning. Väljer du att ha kvar din gamla oljepanna byter du helt enkelt ut oljebrännaren mot en pelletsbrännare. Läs mer om att elda med pellets nedan och tveka inte att kontakta oss om du har fler frågor eller funderingar.
Sotning av ventilationskanaler

Elda med spånpellets eller träpellets i pelletspanna - energirikt val

Pellets tillverkas helt utan tillsatser och är ett bränsle som förbränns i små mängder under hög temperatur. Något som minskar utsläppen och belastningen på miljön. Även husägare som satsat på vedeldning med en bra panna och ackumulatortank kan lätt gå över till eldning med spån-/träpellets. Tänk bara på att pellets har betydligt högre värmevärde än vanlig ved.

Kom ihåg att tömma askan varje vecka

Kombinera kamin för pellets med direktverkande el för lägre kostnader

Inte ens i hus med direktverkande el är eldning med pellets en omöjlighet. Lösningen heter då pelletskamin. Med en central placering i ett hus kan kaminen ersätta cirka 90 procent av uppvärmningselen medan varmvattnet värms som tidigare. Flera kaminer har termostatdrift som gör det möjligt att ställa in önskad temperatur. Den hålls så länge det finns pellets i magasinet. Att elda med pellets är bekvämt. När utrustning och pellets är på plats sköter sig mycket automatiskt. Brännaren skruvar in pellets från bränslelagret till ett litet mellanlager varifrån en skruv för in bränslet i brännaren. Pelletsbrännaren behöver göras ren ungefär en gång i månaden och askan måste tömmas varje vecka.

Sotning av ventilationskanaler

Pellets pris & tips för att elda med pellets

Det går att köpa pellets i lös vikt hos tillverkaren men vanligt är att villaägare får pellets levererat i storsäckar eller med bulkbil. För att ersätta en kubikmeter olja krävs ungefär tre kubikmeter pellets så det är en fördel om huset har ett rejält pannrum eller något annat utrymme som passar som lager.

● Ta alltid kontakt med en skorstensfejarmästare innan du gör installationer för att elda med pellets.
● En pelletseldad panna bör installeras till en ackumulatortank.
● Glöm inte säkerheten. Skydda ditt pelletslager – det är ett extremt torrt bränsle som lätt kan antändas.

Vill du ha mer råd och tips om eldning? Klicka här!

Hur kan vi hjälpa dig?

Under fliken Tips & Råd hittar du svar på många vanliga frågor. Vill du omboka din tid för sotning eller brandskyddskontroll – eller har du övriga frågor, fyll i nedanstående så återkommer vi till dig (vanligtvis inom 24 timmar).

Prata med vår kundtjänst

Du kan givetvis också ringa vår kundtjänst om dina frågor. Du når oss helgfria vardagar mellan 08.00 och 15.00 på tel 0171-272 10

kundtjänst Skorstensfejarmästare Ulf Öberg AB    (*) Skriv in ditt personnummer om du istället för vanlig brevkorrespondens vill ha fortsatta aviseringar och viktig information från oss via e-tjänsten Kivra.